wtorek, 18 lutego 2014

A może pizza na obiad...

Dziś przepis na pizzę. Nam smakuje bardzo. Powiem nieskromnie, że najbardziej smakuje nam właśnie nasza domowa ;)
Porcja starcza na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm.

Składniki na ciasto:
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki
1 jajo
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy Prymat (tą polecam, bo w składzie ma same suszone ziółka bez soli i wzmacniaczy smaku)
6 łyżek oliwy

1. Drożdże wkruszamy  do mleka i dosypujemy cukier. Odstawiamy na ok. 10 min.
2. Do miski (odpowiednio dużej do wyrośnięcia ciasta) wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajko i rozczyn drożdżowy. Mieszamy. Ja robię to mikserem specjalnymi "świderkami" do ciast gęstych. Czasami (jak to bywa przy ciastach drożdżowych) trzeba dosypać małą garstkę mąki, żeby ciasto nie było zbyt klejące.
3. Na koniec dolewamy oliwę i mieszamy do wchłonięcia oliwy.
4. Nakrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia.




Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na blaszki i reszta już zależy od naszych upodobań. Ja najpierw smaruję ciasto oliwą, później keczupem własnej roboty. Na to rozkładam pokrojoną cebulę, pieczarki, paprykę i odrobinę papryki w occie, w sezonie dodaję młodą cukinię w plasterkach. Do tego trochę kukurydzy i czasem drobno pokrojone kabanosy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C (piekę z termoobiegiem) i pieczemy ok. 20 min. Na koniec wyłączam piekarnik, nakładam na pizzę ser i zamykam piekarnik na minutę lub dwie, aby ser się rozpuścił. I tyle. Smacznego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz